בהרצאה שנשא אמר שר הביטחון לשעבר כי לא צריך לפנות יהודים מהגדה וכי הפערים עם הפלסטינים לא ניתנים לגישור. בשיחות סגורות אומר יו”ר העבודה שאין הבדל בין עמדותיו לעמדות של יעלון
מאז נבחר אבי גבאי לראשות מפלגת העבודה, בחודש יולי האחרון, הוא מחזר באינטנסיביות אחרי שר הביטחון לשעבר, משה יעלון, כדי שיצטרף לשורות המפלגה לקראת הבחירות הבאות. בין השנייםשוררים יחסים טובים מאז שכיהנו יחד בממשלתו של בנימין נתניהו, שממנה התפטר גבאי לאחר שיעלון הודח מתפקידו לטובת אביגדור ליברמן. בשיחות סגורות אומר גבאי שאין הבדל בין עמדותיו לעמדות של יעלון, ושגם התנגדותו של יעלון למדינה פלסטינית אינה נובעת מאידיאולוגיה.
ביום חמישי, בהרצאה שנשא בפני בני נוער במסגרת “בית מדרש ישראלי לנוער” בבית שמש, אמר יעלון שלתפיסתו אין צורך לפנות מתנחלים, ושבגדה המערבית יכולים להתנחל עוד מיליון יהודים לפחות. הוא הצהיר שאין סיכוי לגשר על הפערים עם הפלסטינים ולהגיע עמם להסכם שלום, כיוון שנציגיהם לא יסכימו לשום פשרה טריטוריאלית.
“אצלנו אומרים ‘טוב, נפנה יהודים’. מה פתאום? אני אומר — לא נפנה יהודים ולא ערבים”, אמר יעלון. “בתוך המפה שנמצאת כרגע, אנחנו יכולים לשמור על האינטרסים שלנו, שלא תהיה מדינה דו־לאומית”. בהמשך הוסיף: “לא מתנחלים על כל גבעה. יש מספיק מקום להתנחל ביהודה ושומרון לעוד מיליון־שניים, למקומות שמתאימים לנו מבחינת מדיניות. את זה עושים במדיניות שקולה”.
בתשובה לשאלה שהפנה אליו אחד הנערים, בנוגע לעמדתו בנושא פינוי התנחלויות, הזכיר יעלון שהתנגד לתוכנית ההתנתקות כשהיה הרמטכ”ל. הוא הגדיר עצמו “איש התיישבות”, והוסיף: “אני טוען שהגבול מסומן על ידי תלם המחרשה, הגבול מסומן על ידי בית ילדים. איפה שאין בית ילדים אין צבא. אם אתה רוצה להחזיק שטח, אתה צריך שיהיה שם יישוב”.
לדבריו, “מצד אחד אני לא רואה סיכוי להסדר קבע בטווח הנראה לעין. הפער ביננו לבינם לא ניתן לגישור. הם לא הסכימו לשום הצעה לחלק את הארץ. הם לא מוכנים שתהיה להם מדינה אפילו בקווי 67′ וחלוקת ירושלים, מבחינתם זה רק 22% מפלסטין. פלסטין שלהם זה מהים עד הירדן. גם אם זה יקח זמן, תורת השלבים, הם לא מוכנים לוותר. אני לא רואה שתקום אצלם הנהגה שתרצה לחלק את הארץ. אני לא רואה סיכוי — לא בפתח וקל וחומר בחמאס”.
שר הביטחון לשעבר הוסיף כי “אשליית שלום עכשיו התאדתה, אשליית ארץ ישראל השלמה גם כן התאדתה. בין לבין צריך למצוא את הדרך שהם חיים באוטונומיה פוליטית והם לא מצביעים לכנסת אלא לפרלמנט שלהם. אין פה שלום עכשיו. אין ולא יהיה. צריך לנהל בתבונה עם הסתכלות מה האינטרסים שלנו. זה נכון למדינה פלסטינית, סוריה, לבנון. אם מנהלים חכם יש שקט ביטחוני חסר תקדים”.
להימנע מפינוי
ביום שני אמר גם גבאי, בראיון לערוץ 2, כי אין צורך לפנות התנחלויות כחלק מהסכם שלום. גבאי נשאל אם ההתנחלויות עלי ועפרה יצטרכו להתפנות וענה: “אם אתה עושה הסכם שלום אז אפשר למצוא פתרונות שלא מחייבים פינוי”. לאחר מכן הוסיף: “בהסכם שלום, אם אתה עושה שלום, למה צריך לפנות? אני חושב שהדינמיקה או הטרמינולוגיה שהתרגלו לדבר בה כאן, במונחים של אתה עושה הסכם שלום — מפנים, היא לאו דווקא נכונה”.
יום למחרת, בראיון לרשת ב’, הבהיר יו”ר העבודה כי אינו חוזר בו מאמירותיו, ואמר שבמקרה של הסכם שלום צריך למצוא פתרונות יצירתיים בסוגיית ההתנחלויות המבודדות. “אסור להסתכל על פינוי של 80 אלף יהודים כלאחר יד”, אמר. בצד זאת, הוא נמנע מלהצהיר שלא יפנה התנחלויות באופן גורף.
“אני מאמין בצדקת קיומנו כאן. אני מאמין בכך שכל ארץ ישראל שלנו, הרי אלוהים הבטיח לאברהם את כל ארץ ישראל, אבל אני מאמין גם שמאחר שיש בה 4.5 מיליון ערבים אז אנחנו צריכים להתפשר על מנת ליצור מצב שבו אנחנו חיים במדינה שלנו עם רוב יהודי, והם חיים במדינה משל עצמם”, אמר גבאי בראיון והוסיף: “אני מאמין בפתרון שתי המדינות בשביל עצמנו, אני לא עוסק בזכויות של הפלסטינים”.
בסיור שערך ברמת סירין שבעמק הירדן, חזר גבאי על דבריו ואמר כי “אנחנו צריכים להימנע עד כמה שיותר מפינוי יהודים מבתיהם כמו שאנחנו צריכים להימנע מפינוי ערבים מבתיהם.. בעידן שיש בו שלום, שני הצדדים צריכים לסמוך אחד על השני ולעזור אחד לשני”. קודם לכן הוא קיים ראיון בנושא בגלי צה”ל, והוסיף: “אנחנו לא צריכים לחשוב במן טריק כזה שמה שהיה בסיני חייבים לעשות גם ביהודה ושומרון”.
חברי כנסת מהאופוזיציה מתחו על דברי גבאי ביקורת נרחבת. ח”כ ציפי לבני (המחנה הציוני) הדגישה כי אמירתו אינה עמדתה, “לא עמדת התנועה, ולא עמדת המחנה הציוני”. ח”כ איציק שמולי (המחנה הציוני) כתב כי “היפרדות לשתי מדינות: אינטרס קיומי עליון שיחייב ויתור כואב ופינוי חבלי מולדת”. ח”כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) אמרה כי “ההכרה בגושי ההתנחלויות הגדולים הושגה בעמל רב במשך דיונים מול ארה”ב בסבבי המו”מ האחרונים. חייבים לשמור על ההבחנה בין הגושים למה שמחוצה להם“. ח”כ אילן גילאון (מרצ) כתב כי חבל שגבאי “שכח שהוא נבחר לעמוד בראש המחנה האלטרנטיבי לליכוד. אין פיתרון מדיני שלא כולל פשרה טריטוריאלית”.
בעקבות הביקורת מסר גבאי בשבוע שעבר: “בכל מפגש, כנס וראיון אני מדגיש את מחויבותי לחתירה קבועה להסכם שלום, על בסיס פתרון שתי המדינות תוך שמירה על ביטחון ישראל, וכן את ההבחנה הברורה בין גושי ההתיישבות להתנחלויות מבודדות, שאת הבנייה בהן נעצור”.
עוד אמר כי “מנגד, אין לטעמי מקום לשרטט בשלב זה את גבולות המשא ומתן ואת מתכון הפתרון, לרבות סוגיית פינוי מיידי של כלל ההתנחלויות ואין מקום להתחייב עליה כאמירה מקדימה בשלב זה. אני אומר בכל הזדמנות ומדגיש שכל פתרון שיוביל אותנו להסכם ראוי להיבחן ולהישקל. מה שפורסם היום לא שונה מקו קבוע זה, ולצערי זכה למסגור מופרז”.