והשבוע:
הנשיא התורכי שוב מוציא את הקלף הישראלי
הניצחון על דאע”ש הושג, לפחות בהודעות בתקשורת
חמאס בחגיגות השלושים: מאיימים על ישראל בפצצות טוויטר ומרגמות פייסבוק
סרטים, רבותיי, סרטים – סעודיה תאפשר פתיחת בתי קולנוע במדינה
חברים יקרים, עוד שבוע עמוס באירועים עבר עלינו כאן במזרח התיכון. הרוסים הכריזו ניצחון מלא על דאע”ש, הנשיא התורכי ארדואן השתלח בישראל בוועידת המדינות האסלאמיות באיסטנבול, בחמאס חגגו 30 שנים להיווסדו של ארגון הטרור ובסעודיה לראשונה זמרת ללא חיג’אב הופיעה על הבמה כחלק מהשינויים הנרחבים שעוברים על הממלכה.
הנשיא התורכי שוב מוציא את הקלף הישראלי ומה בישראל? שתיקה
שבוע לאחר ההכרזה הדרמטית של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, האפוקליפסה טרם החלה ומלחמת העולם השלישית לא פרצה במזרח התיכון. המצב היה ועודנו רגיש כשתהלוכות נגד ההצהרה ממשיכות לצאת מערים ישראליות כמו נצרת ואום אל פאחם וגם משטחי הרשות הפלסטינית בבית-לחם, רמאללה ועזה. הליגה הערבית התכנסה על מנת לגנות את הצהרתו של טראמפ אך הדבר החריף ביותר שיצא משם הייתה ההכרה במזרח ירושלים בתור בירה של המדינה הפלסטינית העתידית. עד כמה המצב היה שונה לפני 50 שנים כאשר בפסגת הליגה בחרטום, בירת סודאףן החליטו המנהיגים הערביים פה אחד על שלושת הלאווים שמנעו במהלך שנים רבות הן נורמליזציה עם ישראל והן את פתרון הסכסוך והקמתה של מדינה פלסטינית. אך כשמצרים וסעודיה בוחרות בקו המתון, תמיד יימצא מי שיקפוץ על הבכורה בתחום ההתלהמות. הפעם היה זה נשיא טורקיה רג’פ טאיפ ארדואן, פטרונם של האחים המוסלמים ברחבי העולם, שהכריז כי “מדינת ישראל היא מדינה טרוריסטית” וקרא לאינתיפאדה שלישית למען ירושלים ואל-אקצא. כל זה כשהשגריר הישראלי נמצא באנקרה והדיו על הסכם הפיוס שנחתם לפני שנה וחצי טרם ייבש. זאת אינה ההתבטאות היחידה של ארדואן נגד ישראל מאז שנחתם ההסכם. גם בקיץ האחרון הוא היה זה שהסית נגד ישראל ובחש במאמץ רב בקלחת בהר הבית. פניתי לראש הממשלה/שר החוץ בנימין נתניהו ודרשתי לשקול צעדים דיפלומטיים כגון הזמנה של השגריר הטורקי כאן בתל-אביב להבהרות והורדת הדרג הדיפלומטי באנקרה. הסולטן הטורקי חייב להבין שאי אפשר לאחוז במקל בשתי קצוות – גם להרוויח מהשיתוף הפעולה הפורה בין שתי המדינות וגם להשתלח ולהסית כנגד מדינת ישראל.
חמאס בחגיגות השלושים: מאיימים על ישראל בפצצות טוויטר ומרגמות פייסבוק
ועוד בנושא ירושלים. בעזה חגגה תנועת החמאס 30 שנים להיווסדה. במהלך תהלוכות הענק בעזה בה הכלכלה קרסה מזמן והשיקום של מה שנהרס במהלך המלחמה האחרונה עדיין מתמהמה, קראו ראשי חמאס לאינתיפאדה שלישית, אינתיפאדת אל-קודס. לא ברור למי הייתה מופנית הקריאה הזאת. האם חמאס מצפה מאזרחי סוריה המדממת להתחיל באינתיפאדה נגד ישראל? או מהתימנים, הלובים והעיראקים? בעוד שחמאס קוראת לאינתיפאדה היא עצמה נמנעת מהשימוש באלפי הרקטות שנמצאות ברשותה, כי מנהיגיה יודעים היטב מה יהיו ההשלכות של תרגום המילים המתלהמות למציאות. גם בערוץ הקטארי “אל-ג’זירה” שמו לב לכך שהפעם גם חמאס מתנהגת בדיוק כמו מנהיגי העולם הערבי, והאשים את כולם בכך שהם “מטילים בעיקר פצצות פייסבוק ומרגמות טוויטר בדרך לשחרור אל-קודס”.
בינתיים בתנועת החמאס משחררים קיטור כשהן מאפשרים לארגונים הסלפיים ולג’יהאד האיסלאמי לירות על דרום הארץ, וגם המשחק המסוכן הזה עלול להידרדר למבצע צבאי חדש ולהמיט אסון נוסף על רצועת עזה. במהלך שלושים שנים של קיום החמאס הארגון לא השיג אף הישג לעמו, והעשור האחרון – מאז שחמאס ביצע הפיכה צבאית בעזהף היה הרסני במיוחד. אני בטוחה שבעתיד העם הפלסטיני יתחשבן עם הנהגת הארגון הרצחני שפוגע בפלסטינים אף יותר ממה שהוא פוגע בישראלים ויעמיד את ראשיו לדין.
הניצחון על דאע”ש הושג, לפחות בהודעות בתקשורת
גם בעיראק וגם בסוריה השבוע הוכרז על ניצחון “מלא” על ארגון דאע”ש. מלא מלא. רק ששטחים נרחבים במדינות האלו שלפני 4 שנים כמעט קרסו אל תוך עצמן, עדיין נשלטים על ידי כנופיות של דאע”ש, בעוד שכוחות של ארגון הטרור אף מצליחים לכבוש ערים מידי הצבא הסורי (קרטיין) ולשמור על כוחם בערים אחרות (אבו-כמאל). האם שטחי המדברף שם מסתתרים אלפים מפעילי דאע”ש עם רכבי הטויוטה שלהם והנשקף לא נחשבים לשטחי המדינה? ומה בדבר מיגור האידאולוגיה של דאע”ש ולחימה באותם תאים רדומים ברחבי אירופה, ארה”ב, דרום מזרח אסיה והעולם הערבי? לצערנו, למלחמות המודרניות כבר אין זיהוי מוחלט עם שליטה בטריטוריה. אם פעם אפשר היה להכריז על ניצחון לאחר שנכבשה עיר מסוימת או שנחצה גבול כזה או אחר, היום הגבולות הם מטושטשים, ומי שפיזית שולט בעיר לא בהכרח שולט על האוכלוסייה ועל הסוכנים הסמויים שממשיכים להפיץ את האידאולוגיה הרעילה מתחת לעינן הפקוחה של הרשויות. המלחמה בדאע”ש ואחיותיה תמשך עוד זמן רב, ולשם ניצחון בה חייבים רפורמות עמוקות בחינוך הן במערב והן במזרח.
סרטים, רבותיי, סרטים – סעודיה תאפשר פתיחת בתי קולנוע במדינה
לראשונה מאז 1982 ייפתחו בערב הסעודית בתי קולנוע בה יוקרנו סרטים מקומיים, ערביים וזרים. הכל עדיין עם הגבלות משמעותיות וצנזורה מדוקדקת, ועדיין – מדובר בעוד צעד משמעותי שאמור לקרב את סעודיה למודרנה ולצמצם את השפעתם של העולמאא הווהאביים – חכמי הדת – עליהם נשען עד לאחרונה בית המלוכה הסעודי. מאז שחכמי הדת שכנעו את המלך לאסור על בתי הקולנוע, סעודים רבים (גברים, כמובן) נהגו לנהוג במהלך שעות לבחריין השכנה או לנסיכויות המפרץ כדי לצפות באיזה קומדיה רומנטית או סרט מתח עדכני, בעוד שהרוב צפה באותם הסרטים בבית בעזרת הטכנולוגיה החדישה. עד שנת 2030 בסעודיה ייפתחו כ-2000 בתי קולנוע, וגם תעשיית הקולנוע המקומית תקבל בוסט רציני. בד בבד עם ההחלטה מהסרטים, בממלכה התקיימה הופעה נדירה של הזמרת לבנונית היבה תוואג’י – למעשה הקונצרט הפומבי הראשון של זמרת בתולדות המדינה. כמובן, שבביתם של הנסיכים והבכירים הסעודיים לא פעם התקיימו הופעות פרטיות של זמרות מלבנון ומצרים. עכשיו, כשלנשים מותר לנהוג ולזמרות לשיר – נשאר רק לבטל את המנהגים העתיקים של סקילת נשים באבנים וקטיעת איברים.