22.06.2016
22 ביוני.
לא בחרתי במקרה את התאריך הזה, בו קיימתי היום אירוע לציון הגבורה במלחמת העולם השנייה
בשנת 1941, ביום הזה, החל מבצע ברברוסה וכ-4 מליון חיילים נאצים פלשו לברית המועצות. תאריך שעצם אזכורו גורם לצמרמורת וזיעה קרה.
אבל המלחמה הארורה ההיא נגמרה, והיא הסתיימה בניצחון של האור על החושך, של הטוב על הרוע המוחלט של המפלצת הנאצית, בזכות כל אותם גיבורים, רבים מהם יהודים, וחלק מהם הגיעו היום לכנסת.
חברים יקרים,
חשוב שנכיר את סיפורי הגבורה והניצחון של אלו שלחמו בצבא האדום ובשאר צבאות הברית בימיה של מלחמת העולם השנייה והביסו את הצורר הנאצי.
הניצחון הזה, בו לקחו חלק יהודים רבים – הרבה יותר משיעורם באוכלוסייה עצר את תכניתם של הנאצים להשתלט על העולם ולהשמיד את כל היהודים.
בזכות הגבורה, נגמרה השואה. בזכות אותו ניצחון – ב-1945, הוקמה מדינת ישראל – ב-1948.
עם הכרת התודה, האירוע, שלווה שתערוכה חיה בה ווטרנים (גיבורי המלחמה) הציגו תמונות מהמלחמה, היה היחיד השנה בכנסת לציון הניצחון – יום שבכל העולם מצויין ב-8 או ב-9 במאי.
צר לי על כך שלמרות חשיבותו של היום הזה, ולמרות שמופיע בלוח השנה לאחר החלטה של הכנסת כיום של חג, לא הרבה מכירים את אותם סיפורי גבורה, ותלמידי ישראל לא מכירים כלל את סיפורי הניצחון בהם לקחו חלק רבים מבני עמנו. פניתי בנושא לשר החינוך, שהבטיח לסייע ולשנות זאת.
ראוי, נכון, חשוב מאין כמותו ללמוד על השואה – אך חבל שחלקה של הגבורה נעדר הן ממערכת החינוך ומתכני הלימוד, והן מהתודעה. סבתי ויקטוריה היתה רופאה צבאית בצבא האדום והצילה חיים רבים של אזרחים ושל חיילים. במהלך המלחמה נודע לה כי כל משפחתה נרצחה בבורות הריגה ליד עיר הולדה רוסטוב. סיפורה שלה, וסיפורם של ווטרנים רבים, ממחיש עד כמה בכאב שלנו, בזיכרון שלנו, שזורים גם סיפורי גבורה – אותם סיפורים שהביסו את הצורר הנאצי, ובזכותם עמנו לא הושמד כליל.
אני מודה ליו”ר האופוזיציה ח”כ יצחק הרצוג שהגיע וסיפר את סיפורו המרגש של אביו, נשיאה השישי של מדינת ישראל שגם לחם במלחמה ההיא, לח”כ ציפי לבני שהגיעה לברך מכל הלב, ליו”ר ועדת העליה, הקליטה והתפוצות, ח”כ אברהם נגוסה שריגש אותי ואת הגיבורים באכפתיות שלו מהנושא, ובנכונותו לקיים את האירוע והתערוכה הכל כך חשובה הזאת בוועדה שבראשותו, ואני מודה גם לחברי חברי הכנסת מכל סיעות הבית שבאו לחלוק כבוד ולהקשיב לאותם גיבורים.
תודה מיוחדת למוזיאון “אנרגיית הגבורה” מחדרה שהעמיד לרשותנו את אוסף התמונות והמוצגים, ולסנה בריטבסקי הנפלאה על הרעיון המבריק ועל החיבור שיצרה, ולחברי תא יוצאי ברית המועצות לשעבר באוניברסיטה העברית שהגיעו לתרגם ולסייע.
יצחק (בוז’י) הרצוג – Isaac Herzog
אברהם נגוסה – Avraham Neguise
Tzipi Livni – ציפי לבני
סטודנטים יוצאי בריה”מ באונ’ העברית
Sana Britavsky
סימן שאתה רוסי #